Verplichte verzekeringen in België: alles op een rijtje

Moet ik mijn motor verzekeren? Ben ik verplicht een ongevallenverzekering te hebben? En wat met een brandverzekering? In het alledaagse leven komen heel wat verzekeringen goed van pas. Maar welke zijn nu precies verplicht in België? We zetten ze allemaal op een rijtje.

Wettelijk verplichte verzekeringen in België

Bepaalde verzekeringen in ons land zijn wettelijk verplicht: we moeten ons hier allemaal aan houden. 

BA auto / motorvoertuigen

Wanneer je met een motorvoertuig op de openbare weg wilt rijden, dan ben je verplicht je voertuig te verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de materiële en lichamelijke schade die je met je voertuig hebt veroorzaakt aan anderen en je inzittenden. 

Onder meer deze motorvoertuigen moeten verzekerd worden:

  • Auto
  • Motor
  • Bromfiets
  • Speedpedelec
  • Segway
  • Elektrische rolstoel
  • Quad

Let op: ook als je amper met het voertuig rijdt, ben je verplicht deze verzekering af te sluiten.

Bekijk hier de mogelijkheden voor het verzekeren van je voertuig.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepen zoals artsen, vastgoedmakelaars, advocaten of reisorganisatoren dienen een verzekering af te sluiten voor hun beroepsaansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de schade die derden oplopen door een beroepsfout. Ook wanneer je bijvoorbeeld een horecazaak runt, dien je je te verzekeren tegen zaken zoals brand en ontploffingsgevaar.

Elk beroep vraagt een aanpak op maat. Contacteer ons voor de mogelijkheden!

Arbeidsongevallenverzekering

Elke werkgever in België moet voor zijn werknemers een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Deze verzekering is bedoeld om werknemers te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van ongevallen tijdens het werk. 

Je dient een arbeidsongevallenverzekering ook af te sluiten wanneer:

  • Je occasioneel beroep doet op huispersoneel zoals een babysitter of poetsvrouw
  • Een student stage bij je loopt
  • Je een tijdelijke werkkracht in dienst neemt

Contractueel verplichte verzekeringen in België

Sommige verzekeringen in ons land zijn niet wettelijk verplicht, maar kunnen wel opgelegd worden in een contract.

Brandverzekering

Huur je een woning? Dan kan je huurbaas je verplichten een brandverzekering te nemen. Deze verzekering dekt zowel de woning als je inboedel tegen allerlei schade.

Fitrama biedt allerlei mogelijkheden om je woning te verzekeren. Ontdek ze hier!

Schuldsaldoverzekering

Heb je je droomwoning op het oog, en wil je een lening afsluiten bij de bank? In de meeste gevallen zal je bank je pas een lening geven wanneer je een schuldsaldoverzekering afsluit. Deze verzekering biedt financiële zekerheid voor het geval dat jij of je partner plots zou komen te overlijden.

Verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel aan te raden

Het leven zit vol verrassingen. Sommige verzekeringen kan je daarom maar beter afsluiten, ookal zijn ze niet verplicht.

Omnium autoverzekering

Stel, een dief probeert je auto te stelen en er sneuvelt een autoruit. Of je auto staat buiten en wordt beschadigd door hagel. Dan wil je toch niet opdraaien voor de schade? Met een omnium autoverzekering ben je gedekt tegen allerlei schade.

Ontdek hier de mogelijkheden.

BA Privéleven

Een familiale verzekering dekt de schade die jouw gezinsleden ongewild toebrengen aan anderen. Hieronder vallen niet alleen jij, je partner en je kinderen, maar ook je huisdieren. Zo wordt de schade ook vergoedt wanneer je hond plots over straat loopt en een fietser ten val brengt.

Verzekering lichamelijke ongevallen

Een ongeval is snel gebeurd. Met een verzekering lichamelijke ongevallen ben je verzekerd tegen wanneer je slachtoffer bent van een ongeval in de privésfeer. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

Reisverzekering

Wil je onbezorgd op reis gaan, dan neem je best een reisverzekering. Deze biedt je niet alleen bescherming bij zware ongevallen, maar ook bij kleine problemen die je vakantie in het water doen vallen. 

 

Uiteraard zijn er nog allerlei verzekeringen die je kan afsluiten. Graag bekijken we jouw situatie en bieden we een oplossing op maat. Contacteer ons en we bekijken de mogelijkheden!

Terug naar overzicht