Hoeveel geld hebt u nodig om zorgeloos met pensioen te kunnen gaan?

Iedereen droomt ervan om in goede gezondheid te kunnen stoppen met werken, op pensioen te gaan en volop van het leven te genieten. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan, is dat u daarvoor heel wat geld nodig hebt. Wilt u dezelfde levenstandaard als tijdens uw professionele leven behouden of misschien zelfs verhogen? Om al uw pensioendromen te kunnen verwezenlijken, zult u tegen uw pensioen een kapitaal van enkele honderdduizenden euro’s nodig hebben! Snel aan die pensioenspaarpot beginnen, is dus de boodschap.

Kloof tussen uw wettelijk pensioen en uw laatste netto-inkomen

Na uw pensionering zullen uw inkomsten drastisch verminderen. De kloof tussen het wettelijk pensioen dat u van de overheid ontvangt en uw laatste netto-inkomen is erg groot. We plakken er even concrete cijfers op: het gemiddelde brutopensioen bedraagt voor zelfstandigen ontvangen € 1.282, voor werknemers € 1.559 en voor ambtenaren € 2.836. Het moge duidelijk zijn dat uw laatste brutoloon als zelfstandige of werknemer wellicht een pak hoger ligt.

Behouden of verhogen levensstandaard tijdens pensionering

Tijdens uw professionele carrière ontvangt u van het werk niet enkel uw loon, maar vaak ook extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen, laptop, gsm-abonnement, maaltijdcheques … Wanneer u op pensioen gaat, valt dat allemaal weg en moet u dat voortaan zelf betalen. Hebt u plannen voor een cruise in de Caraïben, een safari in Kenia of een spa retreat aan de Dode Zee? Ook voor exotische reizen telt u al snel heel wat geld neer. Hoe gaat u dat allemaal betalen met enkel uw wettelijk pensioen?

Sparen voor een aanvullend pensioen

Hoe overbrugt u die kloof tussen uw wettelijke pensioenuitkering en uw laatste loon? Door zelf te sparen voor een aanvullend pensioen. En daar hebt u, afhankelijk van uw statuut (werknemer of zelfstandige), verschillende mogelijkheden voor.

Als werknemer:

  • Groepsverzekering (het initiatief hiervoor ligt wel bij uw werkgever)
  • Pensioensparen
  • Langetermijnsparen
  • Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW)

Als zelfstandige zonder vennootschap:

Als zelfstandige met een vennootschap:

  • Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
  • Individuele Pensioentoezegging (IPT)
  • Pensioensparen
  • Langetermijnsparen

Fiscaal voordelig

Al deze oplossingen bieden u een fiscaal voordeel. Daarnaast hebt u nog altijd de mogelijkheid om vrij te sparen en te beleggen, zonder dat u daarvoor een fiscaal pensioenplan moet afsluiten.

Pensioenspaarplan op maat

Om te weten welk pensioenspaarplan voor u het voordeligst is, laat u zich best begeleiden door een specialist. Maak dus zeker een afspraak in een van onze kantoren. Samen bekijken we wat uw toekomstplannen zijn, hoeveel geld u daarvoor nodig hebt, hoeveel vermogen u al hebt opgebouwd en op welke manier u het best de kloof tussen de twee moet dichten: met een individueel pensioenplan en/of via beleggingen. Zo weet u precies hoe u zorgeloos naar uw pensioen kunt aftellen.

Terug naar overzicht