Wat met uw brandverzekering en familiale verzekering bij cohousing?

Cohousing: wat is het precies? Welke soorten verzekeringen moet u hiervoor allemaal afsluiten? En geldt dit ook voor studenten die op kot zitten? Allemaal vragen waar u het antwoord misschien (nog) niet op weet. Geen paniek! Wij brengen hier verandering in en leggen u alles met plezier uit.

Wat is cohousing?

De term cohousing dekt meerdere ladingen:

  1. Het kan gaan om mensen die in verschillende huizen wonen en bijvoorbeeld de tuin en garage delen. Als meerdere bewoners dit doen in één wijk, dan spreken we over een cohousingwijk.
  2. Het is ook mogelijk dat mensen die geen gezin vormen samen een huis of appartement huren. Ze hebben dan wel elk hun eigen kamer, maar delen de andere ruimtes (keuken, badkamer, toilet …). In dit artikel focussen we ons op deze vorm van cohousing.

Hebt u een brandverzekering nodig bij cohousing?

Als eigenaar van een huis of appartement waarin u aan cohousing doet, bent u niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Maar het is wel erg aangewezen om dit toch te doen. Een brandverzekering beschermt uw persoonlijke bezittingen en dekt uw aansprakelijkheid als eigenaar tegenover derden. Als huurder bent u wel verplicht om een brandverzekering af te sluiten.

Voor welk type brandverzekering kiest u het best?

Meestal sluit u, wanneer u met verschillende mensen samen één pand huurt, één brandverzekering af voor de huurdersaansprakelijkheid van alle huurders en alle inboedel, zoals stoelen, tafels, gordijnen en kasten. U kunt uw brandverzekering ook aanvullen met een dekking tegen diefstal.

U kunt vrij kiezen bij welke verzekeraar u een brandverzekering afsluit. Bij Fitrama werken we met verschillende verzekeraars samen. Wij gaan voor u op zoek naar de beste oplossing op de markt. Contacteer ons voor een offerte.

TIP: laat uw verzekeraar weten wie er allemaal op het adres in kwestie woont. Zo worden onnodige discussies vermeden.

Is ook een familiale verzekering nuttig?

Absoluut! Een familiale verzekering dekt de financiële schade die u of uw medebewoner toebrengt aan anderen. Enkele voorbeelden:

  • U laat de smartphone van een vriend vallen en die kan niet meer hersteld worden.
  • Terwijl u door de straat fietst, let u even niet op en rijdt u pardoes een voetganger omver. Die breekt een arm.

Wie cohoust, deelt niet alleen fysieke ruimtes, maar ook verantwoordelijkheden. Eén familiale verzekering volstaat om alle inwonenden te verzekeren voor schade aan derden. Opgelet, schade die u berokkent aan een medebewoner is niet gedekt door de familiale verzekering.

Wat met studenten die aan cohousing doen?

Studeert u op kot? Dan bent u gedekt in de brandverzekering van uw ouders, als zij een brandverzekering hebben. Als u via cohousing met andere studenten in één huis of appartement samenwoont, moet u hiervoor wel een aparte brandverzekering afsluiten.

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Terug naar overzicht