Wat als u verkeerd tankt?

Schade aan uw voertuig, verminderde prestaties, gevaarlijke situaties en een dure factuur voor de herstelling: het zijn allemaal mogelijke gevolgen als u verkeerd tankt. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste brandstof te kiezen. Maar wat als u toch fout getankt hebt? Kunt u rekenen op een verzekering om de schade te vergoeden?

Wat gebeurt er als u een dieselauto vult met benzine?

Dan kan de motor van uw wagen veel schade oplopen. Als u na het tanken nietsvermoedend wegrijdt, zal de motor al na enkele honderden meters beginnen sputteren en zelfs helemaal uitvallen. Ontdekt u ter plaatse dat u benzine in uw dieselauto aan het tanken bent, dan is het heel belangrijk om de auto niet te starten en hulp in te schakelen. Pas nadat de tank is leeggepompt en opnieuw gevuld is met diesel, kunt u de motor weer veilig starten.

Wat als u een benzinewagen voltankt met diesel?

Dat is minder erg. Wanneer uw benzinetank volledig gevuld is met diesel, zal de motor na veel gepruttel niet meer starten. De benzinetank zal dan volledig leeggepompt moeten worden en in het slechtste geval zullen ook de bougies van uw wagen vervangen moeten worden. Zit er relatief weinig diesel in de benzinetank, dan kan het volstaan om de tank met zoveel mogelijk benzine aan te vullen. Na slechts enkele volle tankbeurten loopt de motor dan weer alsof er nooit iets aan de hand was.

Verzekering to the rescue?

Bepaalde verzekeringen komen mogelijk tussen om uw schade te vergoeden.

  • Heeft u een bijstandsverzekering? Die helpt u bij pech met uw wagen, en ook als u verkeerd tankt. Uw wagen wordt dan naar de dichtstbijzijnde garage gesleept voor herstelling. Opgelet, de schade aan uw wagen wordt niet terugbetaald door de bijstandsverzekering, enkel de sleepkosten.
  • Ook een omniumverzekering komt in bepaalde gevallen tussen. Die vergoedt schade aan uw wagen als u bij een ongeval in fout bent, maar ook glasbreuk, storm- en hagelschade, diefstal, vandalisme, … Opgelet, niet bij elke verzekeraar dekt een omniumverzekering verkeerd tanken. Bovendien komen sommige verzekeraars enkel tussen voor het reinigen en het leegmaken van de brandstoftank, terwijl andere enkel de schade aan uw motor vergoeden (en dus niet tussenkomen voor het reinigen van uw tank). Belangrijk om te weten is dat dit alles niet geldt voor een kleine of beperkte omnium. Dan is verkeerd tanken niet gedekt.

Kuntu een verzekering nemen nadat u verkeerd hebt getankt?

Neen, zo werkt het niet. Om te kunnen rekenen op een verzekering, moet u die al afgesloten hebben vóór u verkeerd tankt. U kunt dus niet eerst verkeerd tanken en dan snel een verzekering nemen om de kosten te betalen. 

Wilt u meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op.

Terug naar overzicht