Welke accessoires zijn verzekerd bij diefstal van uw auto?

Van uw smartphone of laptop tot de ingebouwde gps in uw wagen, of zelfs uw siervelgen. Soms gebeurt het dat er wordt ingebroken in uw auto en allerlei waardevolle spullen gestolen worden. Maar welke voorwerpen worden gedekt door uw verzekeraar en welke niet? U leest het hier.

Is uw wagen verzekerd tegen diefstal?

De eerste vraag is of uw auto zelf verzekerd is tegen diefstal. Daarvoor moet u een beperkte of een volledige omnium hebben. Hebt u geen van beide, dan zijn ook de spullen die in uw auto liggen niet gedekt tegen diefstal. Hebt u wel een beperkte of een volledige omnium, dan bestaat de kans dat uw (gestolen) accessoires verzekerd zijn.

Verschillende types accessoires

Om te weten of accessoires al dan niet verzekerd zijn tegen diefstal, maken we een onderscheid naargelang het type accessoire.

  • Accessoires die vasthangen aan uw auto: bijvoorbeeld uw ingebouwde gps, wrap of bestickering. Ja, deze accessoires zijn verzekerd tegen diefstal, op voorwaarde dat de waarde van deze spullen opgenomen is in de verzekerde waarde van de wagen in uw (beperkte) omniumverzekering. U moet dit kunnen aantonen via de aankoopfactuur van uw auto.
  • Accessoires die vasthangen aan uw wagen, maar losgemaakt kunnen worden: bijvoorbeeld een fietsdrager, fietsen of dakkoffer. Dit is bij sommige verzekeraars gedekt, bij andere gedeeltelijk en bij nog andere helemaal niet. Het hangt dus af van de algemene en bijzondere voorwaarden van uw verzekering. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met Fitrama.
  • Accessoires die los in uw auto liggen: bijvoorbeeld uw handtas, smartphone of fototoestel. Deze spullen zijn niet verzekerd bij diefstal uit uw wagen. Bent u op vakantie, laat ze dan gewoon op uw hotelkamer liggen. Dan zijn ze (deels) verzekerd via uw brandverzekering (als u daar de optionele waarborg diefstal onderschreven hebt).
  • Designelementen: bijvoorbeeld uw siervelgen. Deze accessoires zijn verzekerd, op voorwaarde dat de waarde ervan opgenomen is in de verzekerde waarde van de wagen. Ook dit moet u kunnen bewijzen via de aankoopfactuur.

Heeft u nog vragen over uw autoverzekering? Contacteer ons of lees meer over autoverzekeringen op onze website.

Terug naar overzicht