Welke verzekering komt tussen als uw auto gestolen wordt?

Uw auto is gestolen! Wat nu? Gaat u uw auto ooit nog terugzien? Komt uw verzekering tussen? Allemaal vragen die door uw hoofd spoken als u plotseling merkt dat uw wagen niet meer op zijn plek staat. Lees snel verder en ontdek alle antwoorden.

België bij de slechtste van de klas in Europa

Op het vlak van autodiefstallen scoort België ondermaats. Met jaarlijks zo’n 145 autodiefstallen per 100.000 inwoners doen we het veel slechter dan bijvoorbeeld Duitsland, waar er jaarlijks slechts 71 auto’s per 100.000 inwoners gestolen worden. Onze buurlanden Nederland en Frankrijk doen het echter nog slechter.

Hoe verzekert u zich tegen diefstal van uw auto?

Om uw wagen te verzekeren tegen diefstal hebt u de keuze uit twee verzekeringsoplossingen:

  • Met een kleine omnium bent u gedekt tegen brand, diefstal, glasbraak, natuurkrachten en botsing met dieren, maar niet tegen eigen schade en vandalisme.
  • Bij een volledige omnium gelden alle dekkingen van een kleine omnium én bent u ook gedekt bij eigen schade of vandalisme.

Bekijk alle verzekeringen voor uw auto.

Welk bedrag wordt er uitbetaald?

De verzekeraar bepaalt de waarde van uw wagen op het moment van de diefstal op basis van uw verzekeringscontract. Doorgaans gaat het om de werkelijke of aangenomen waarde. Die wordt vervolgens aan u uitgekeerd.

Wat als uw wagen beschadigd is door een mislukte poging tot diefstal?

Hebt u een kleine of volledige omnium, dan wordt ook de schade die ontstond tijdens de poging tot diefstal vergoed door de verzekeraar.

Wat moet u doen als uw auto gestolen wordt?

Als uw wagen gestolen wordt, dan moet u:

  • Aangifte doen

Leg een verklaring af bij de politie, zodat zij uw wagen kunnen seinen. Dat vergroot de kans dat uw auto wordt teruggevonden. De politie stelt ook een PV op, dat u vervolgens aan uw verzekeraar moet bezorgen. Doe altijd aangifte, zodat u, wanneer de dief uw wagen beschadigt of er een ongeval mee veroorzaakt, niet voor deze kosten moet opdraaien.

  • Uw autosleutel en reservesleutel aan de verzekeraar bezorgen

Zo bewijst u dat de sleutels op het moment van de diefstal niet in uw wagen lagen. U wordt namelijk niet gedekt door uw verzekering als de sleutels wel in uw wagen terug te vinden waren.

Wat als uw gestolen wagen teruggevonden wordt?

Bij diefstal van een wagen is het meestal zo’n twintig tot dertig dagen wachten vooraleer uw verzekering de schadevergoeding betaalt. Wordt uw auto eerder teruggevonden, dan moet u deze terugnemen en vergoedt uw verzekeraar de geleden schade aan uw wagen.

Als uw wagen na deze periode teruggevonden wordt, hebt u twee keuzes:

  • U laat uw wagen over aan uw verzekeraar en behoudt de schadevergoeding die u ontvangen hebt voor het volledige verlies van uw wagen.
  • U neemt uw wagen terug en laat alle schade herstellen. Aangezien u een schadevergoeding voor het volledige verlies van uw auto gekregen hebt, kan het zijn dat u die moet terugbetalen. De herstelkosten hoeft u uiteraard niet terug te betalen.

Een dief veroorzaakt een ongeval met uw gestolen wagen. Wat nu?

Dan zal het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds de schade vergoeden. Het is echter wel belangrijk dat u uw verzekeraar binnen de 72 uur na de diefstal op de hoogte brengt, ook als u geen diefstalverzekering hebt afgesloten.

Hebt u nog vragen of wilt u graag een diefstalverzekering voor uw auto? Neem dan meteen contact met ons op. Lees hier meer over de verschillende autoverzekeringen die we bij Fitrama aanbieden.

Terug naar overzicht