Is schade aan uw zonnepanelen gedekt door uw brandverzekering?

Alsmaar meer Belgen leggen zonnepanelen op hun dak om optimaal te profiteren van de gratis energie van de zon. Zonnepanelen zijn een serieuze investering. U wilt dus niet dat er iets mee gebeurt. Maar hoe zit het juist met de verzekeringen? Moet u een extra verzekering afsluiten of dekt uw brandverzekering eventuele schade? U ontdekt het in dit artikel.

Zonnepanelen opgenomen in de brandverzekering

Voor zonnepanelen op uw dak moet u duizenden euro’s investeren. Dat geld verdient u relatief snel terug door energiekosten die u dankzij de zonnepanelen uitspaart. Toch wilt u als eigenaar natuurlijk dat uw dure installatie goed verzekerd is, voor moest er iets gebeuren. Wij hebben goed nieuws voor u: schade aan uw zonnepanelen wordt in de meeste gevallen gewoon door uw brandverzekering gedekt. Het gaat dan over:

  • Brand-, rook- en roetschade
  • Glasbreuk
  • Stormschade
  • Sneeuw- en hagelschade
  • Blikseminslag

Een all-in-verzekering bij uw installateur, een goed idee?

Heel wat installateurs van zonnepanelen bieden u tegenwoordig een all-in-verzekering aan. Zo’n polis kan interessant zijn, maar is vaak overbodig. Om te vermijden dat u dubbel verzekerd bent, checkt u best eerst of uw brandverzekering niet dezelfde dekkingen heeft. Kijk ook zeker na of u verzekerd bent voor schade die uw zonnepanelen aanbrengen aan uw eigen woning of die van derden. Zo ja, dan komt uw verzekering bijvoorbeeld tussen wanneer een zonnepaneel tijdens een storm loskomt en door het raam van de buren vliegt. Ook een dekking tegen diefstal kan trouwens interessant zijn.

Geen premieverhoging van uw brandverzekering

Zonnepanelen zijn meestal geen aanleiding tot een premieverhoging voor uw brandverzekering. Toch vraagt uw verzekeraar u naar:

  • hoe en waar de panelen geplaatst zijn;
  • of de panelen vast verankerd aan het huis zijn of op een plat dak staan;
  • de locatie van de panelen: op het dak van het huis, van een bijgebouw of op de grond in de tuin.

Let op voor onderverzekering

Alle ingrijpende renovaties meldt u best steeds aan uw makelaar, dus ook wanneer u zonnepanelen op uw dak laat leggen. Daar is een goede reden voor: wanneer het verzekerde bedrag lager ligt dan de werkelijke waarde van uw woning, bent u immers onderverzekerd. Bij een schadegeval wordt in dat geval mogelijk niet het volledige bedrag vergoed.

Hebt u recent zonnepanelen op uw dak gezet? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. Dan nemen we samen uw brandverzekering door.

Terug naar overzicht