Beleggingsverzekeringen: tak 21, 23 of 26. Wat is het interessantst voor u?

Een spaarrekening kost u eerder geld dan dat ze u geld oplevert, als we de inflatie in rekening brengen. Daarom is er zoveel vraag naar beleggingsverzekeringen: die bieden u immers een mogelijk hoger rendement en tal van andere troeven. Bij een beleggingsverzekering kunt u kiezen tussen tak 21, tak 23 en tak 26. Maar wat houden die precies in? Lees snel verder en kom te weten waarin de drie verzekeringen van elkaar verschillen en welke optie voor u het interessantst is.

Sparen brengt niet op

De meeste spaarrekeningen in ons land geven nog een rendement van maximaal 0,60%, inclusief een eventuele getrouwheidspremie. Gezien de inflatie meer dan 2,5% bedraagt, verliest u dus jaarlijks heel wat koopkracht als u uw geld op een spaarrekening parkeert. Wilt u dat uw spaargeld zijn waarde behoudt en/of een mooi rendement oplevert? Dan is een beleggingsverzekering een interessantere piste. Maar wat u precies mag verwachten, hangt in sterke mate af van uw keuze voor tak 21, 23 of 26. Wij zetten de verschillen op een rijtje.

Liever zeker met tak 21

Als u bij de keuze tussen zekerheid en risico resoluut voor zekerheid gaat, dan is dit de beleggingsverzekering die het best bij uw profiel past. Een tak 21-verzekering is een levensverzekering die u op middellange of lange termijn een relatief laag, maar gegarandeerde intrest oplevert, eventueel aangevuld met een winstdeelname (niet gegarandeerd). Uw kapitaal wordt hoe dan ook beschermd, waardoor u zeker bent dat u geen geld zult verliezen. Maar ook al ligt uw rendement relatief laag, toch is het vaak een stuk hoger dan bij een spaarrekening.

U hebt de keuze om één premie te betalen bij het afsluiten van het contract (dit wordt ook wel een koopsom genoemd) of de premies op verschillende tijdstippen te betalen (maandelijks, trimestrieel, jaarlijks of op niet-vaste momenten). Het contract kan een bepaalde of onbepaalde looptijd hebben. De tak 21-verzekering kan ook gebruikt worden om uw aanvullend pensioenspaarpotje op te bouwen of aan langetermijnsparen te doen. De laatste twee opties bieden u trouwens een interessant belastingvoordeel van 30% op de premie!

Graag extra risico met tak 23

Bent u bereid om wat meer risico te nemen om een hoger rendement te kunnen behalen? Dan is tak 23 meer uw ding. Deze beleggingsverzekering biedt u geen kapitaalgarantie (in tegenstelling tot een tak 21-belegging), maar daartegenover staat ook wel een potentieel hoger rendement. U investeert uw spaargeld in een verzekeringscontract dat belegt in één of meerdere fondsen, die elk beheerd worden door professionele beheerders. Voor een succesvol beleggingsverhaal hoeft u dus zelf geen expert te zijn. De opbrengst is wel volledig onderhevig aan de evolutie van de financiële markten en het beheer door de fondsenhuizen. Met andere woorden: u kunt een mooi rendement boeken, maar de kans bestaat ook dat u geld verliest.

Tak 26-verzekering interessant voor ondernemingen

Zoekt u een manier om op korte of middellange termijn te beleggen met uw vennootschap? Dan is een tak 26-beleggingsverzekering interessant. Dit levert u kapitaalszekerheid op en een gewaarborgde rentevoet. Een tak 26-product is een atypische verzekering, want er is geen verzekerde of begunstigde. De grootste troef is dat uw vennootschap geen premietaks hoeft te betalen, maar wel roerende voorheffing op het gerealiseerde rendement.

Andere voordelen van beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen hebben, naast het uitzicht op een hoger rendement dan een spaarrekening, nog een aantal andere voordelen:

  • U kunt er een aanvullend inkomen uithalen, bijvoorbeeld via renteproducten.
  • Het is een interessante manier om aan vermogensplanning te doen. U kunt vrij een begunstigde kiezen, terwijl u toch de volledige controle over uw geld houdt.
  • De premiebetaling is erg flexibel. U beslist vrij welke premie u wanneer stort.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem dan snel contact met ons op en wij helpen u met advies op maat de juiste beleggingskeuze te maken.

Terug naar overzicht