Je bent bedrijfsleider. Hoe vul je de leemten op in jouw sociaal statuut?

Als zelfstandige leef je voor je bedrijf. Je gaat er voor de volle 100% voor en dat vind je perfect. Maar als het wat tegenzit, ben je ook op jezelf aangewezen.

  • Weet je hoeveel je krijgt van de overheid als je arbeidsongeschikt bent?
  • Wat gebeurt er met je gezin als je plots zou overlijden?
  • Hoeveel bedraagt jouw wettelijk pensioen als zelfstandige?

Je wordt arbeidsongeschikt

De eerste twee weken van je arbeidsongeschiktheid krijg je helemaal niks! Vanaf de 15e dag arbeidsongeschiktheid krijg je van het ziekenfonds een brutovergoeding per dag. Die hangt af van je gezinssituatie:

Met gezinslast

Samenwonend

Alleenstaand

€ 58,68

€ 35,76

€ 46,96

Het moge duidelijk zijn dat je hier niet ver mee springt. Je moet dus zelf je voorzorgen nemen. Dat doe je door een verzekering Gewaarborgd inkomen te onderschrijven. Die bezorgt je een extra uitkering als je arbeidsongeschikt wordt door een ziekte of ongeval. Bovendien kan je de polis volledig aftrekken als beroepskost!

Je overlijdt plots

Hoe staat jouw gezin er financieel voor als je plots zou overlijden? Moet het huis verder afbetaald worden? En het kantoor? Hebben jullie al een spaarpotje aangelegd? Hoe dan ook is het zinvol om een extra overlijdensdekking af te sluiten. Als je plots zou sterven, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Zo komen zij niet in de problemen!

Je wil je bucket list afwerken als je met pensioen bent … maar je wettelijk pensioen ligt veel te laag!

Het gemiddelde wettelijk pensioen van een zelfstandige ligt veel lager dan dat van werknemers, laat staan van ambtenaren. De vraag is dan ook hoe je met een beperkt wettelijk pensioen jouw bucket list nog kunt realiseren … Heb je niet echt een bucket list, dan wil je toch minstens je levensstandaard behouden na je pensionering. Maar ook daarvoor zal je wettelijk pensioen niet volstaan. Hoe pak je dat aan?

Het antwoord is eenvoudig: door zelf te sparen voor een aanvullend pensioen. Als zelfstandige beschik je hiervoor over verschillende fiscaal interessante mogelijkheden:

Wij overlopen samen met jou je toekomstplannen en gieten dit in een persoonlijk financieel plan. Op basis daarvan stellen we je oplossingen voor om jouw doel te bereiken.

Maak een afspraak om een persoonlijk financieel plan op te stellen en de lacunes in je sociaal statuut op te vangen.

Terug naar overzicht