Individuele Pensioentoezegging (IPT): een win-win-win voor zelfstandigen met een vennootschap in Waasmunster

Indien u als zelfstandige dezelfde levensstandaard als tijdens uw professionele carrière wilt behouden tijdens uw pensioen, hebt u gegarandeerd een aanvullend spaarpotje nodig. Een Individuele PensioenToezegging (IPT) is de perfecte manier om dat te doen. Hebt u geen idee wat zo’n IPT is? In dit artikel leggen we uit wat het inhoudt, wat de voordelen zijn en wie er beroep op kan doen.

IPT voor zelfstandigen met een vennootschap in Waasmunster

Werknemers en ambtenaren krijgen een ruimer pensioen dan zelfstandigen. Om zorgeloos van uw pensioen te kunnen genieten, is het een wijs idee om nu al aan een extra pensioenspaarpotje te denken. Bent u een zelfstandige die in een vennootschap werkt? Dan is een Individuele PensioenToezegging een zeer interessante optie om extra voor uw pensioen te sparen.

Welk rendement levert een IPT op voor zelfstandigen in Waasmunster?

Er zijn drie verschillende beleggingsformules voor uw IPT. Wij bepalen welke formule het meest geschikt is voor u en uw vennootschap, afhankelijk van uw beleggingsprofiel:

 • Tak 21

Deze formule biedt u absolute zekerheid. U geniet van een kapitaalsgarantie en een (beperkt) gewaarborgd rendement, mogelijk aangevuld met een winstdeelname. Nog een positief punt van deze formule is de gewaarborgde intrestvoet, die door de lage rentestanden de voorbije jaren sterk gedaald is.

 • Tak 23

Bij deze beleggingsformule wordt uw IPT in één of meerdere beleggingsfondsen gestoken. Het succes van de fondsen bepaalt uw winst. Als ze goed presteren, kunt u meer winst dan in tak 21 behalen. Doen ze het minder? Dan kunt u geld verliezen. U kunt de risico’s beperken door in meerdere fondsen, met verschillende risicoklassen te beleggen.

 • Combinatie tak 21 en tak 23

De derde optie houdt een combinatie van vorige formules in. U profiteert in dat geval van de zekerheid van tak 21 én het mogelijke extra kapitaal van tak 23. Er zijn verschillende manieren om dat te doen: u kunt uw premies in tak 21 en de toegekende winstdeelnames in tak 23 beleggen of u kunt uw premies verdelen – in een verhouding naar keuze – over tak 21 en 23.

Individuele Pensioentoezegging: hoeveel mag u storten?

Het is uw vennootschap dat de IPT afsluit, de premies uitbetaalt en op die manier spaart voor uw pensioen.

De 80%-regel vertelt u hoeveel uw vennootschap wettelijk gezien jaarlijks naar de IPT mag overschrijven. De som van uw wettelijk- en aanvullend bedrijfspensioen mag niet hoger dan 80% van uw laatste, normale brutobezoldiging zijn. En daar vallen ook de extralegale voordelen die u ontvangt (bedrijfswagen, maaltijdcheques, laptop…).

Fitrama berekent voor u wat de maximale jaarpremie is die in het IPT gestort mag worden. Contacteer ons zeker als u nog vragen hebt of een afspraak wilt maken.

Individuele Pensioentoezegging: wanneer wordt dit uitgekeerd?

Nadat u officieel met pensioen gaat of u aan de voorwaarden voldoet om met vervroegd pensioen te gaan, ontvangt u uw IPT. Door een gedeelte van de reserve in een vastgoedproject te steken, kunt u ook al eerder van uw IPT genieten.

Voordelen van een IPT voor zelfstandigen in Waasmunster

Er zijn drie voorname redenen voor een zelfstandige om een IPT af te sluiten:

 • Het is een eenvoudige manier om voor een aanvulling van uw wettelijk pensioen te zorgen.
 • Een deel van het IPT kunt u al voor uw pensionering gebruiken om in vastgoed te investeren. Zo doet u uzelf een goedkope lening cadeau.
 • De premies die u in uw IPT stort, zijn volledig als beroepskost aftrekbaar. Daardoor daalt de belastbare winst van uw vennootschap met als gevolg dat u minder vennootschapsbelastingen moet betalen.

Welke andere voordelen biedt een Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen in Waasmunster?

 • U bent beschermd als de vennootschap failliet gaat omdat u zelf de begunstigde van het contract bent.
 • U kunt een IPT eenvoudig combineren met andere aanvullende pensioenspaarplannen zoals een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Voor Zelfstandigen), pensioensparen en langetermijnsparen.
 • Uw privévermogen zal nooit aangesproken moeten worden, want de vennootschap betaalt de premies steeds uit.

Aanvullende waarborgen aan uw IPT toevoegen

In uw IPT kunt u enkele aanvullende waarborgen opnemen. En dat is een verstandig idee omdat: de premies heel wat lager liggen dan wanneer u er aparte verzekeringen voor afsluit én uzelf en uw gezin financieel beter beschermd zijn.

 • Premievrijstelling

De verzekeraar betaalt de premie verder als u door een ongeval of ziekte niet langer kunt werken. Zo blijft u toch voor een aanvullend pensioen sparen.

 • Ongevalsdekking

Als u ten gevolge van een ongeluk komt te overlijden, krijgen uw nabestaanden een extra kapitaal uitbetaald.

 • Dekking arbeidsongeschiktheid

Als u voor een langere periode arbeidsongeschikt bent, wordt uw inkomensdaling met behulp van een maandelijkse rente beperkt.

 • Overlijdenswaarborg

Als u vóór de eindvervaldag van het contract overlijdt, wordt het verzekerde kapitaal aan uw nabestaanden uitgekeerd.

IPT: wat is een backservice of inhaalpremie?

De inkomsten van zelfstandigen kunnen het ene jaar al eens wat hoger liggen dan andere jaren. U bent dan ook niet verplicht om ieder jaar een premie in de IPT te storten. Het is geen probleem om eens een jaar over te slaan, aangezien u steeds de mogelijkheid hebt om dat later in te halen, wanneer u wel goede cijfers draait.

De fiscale ruimte die in het verleden niet werd benut, kunt u aan de hand van een inhaalpremie of backservice alsnog invullen. U kunt zo tot tien jaar vóór de oprichting van de vennootschap teruggaan. Onze experten berekenen voor u welke premie u jaarlijks mag storten en we bekijken of er nog ergens ruimte is voor een inhaalpremie.

Offerte voor uw IPT

Neem zeker contact met ons op om een afspraak te maken. Of u nu al een IPT hebt of niet: wij berekenen hoeveel geld u jaarlijks in uw IPT mag storten, welke backservice mogelijk is en of u wel van de voordeligste tarieven op de markt profiteert. We bekijken aandachtig hoe wij u van dienst kunnen zien.

Terug naar overzicht