Individuele Pensioentoezegging (IPT): een win-win-win voor zelfstandigen met een vennootschap in Stekene

Zonder een aanvullend spaarpotje is het moeilijk om als zelfstandige dezelfde levensstandaard als tijdens uw professionele carrière, te behouden tijdens uw pensioen. Een Individuele PensioenToezegging (IPT) is ideaal om uzelf van een zorgeloze pensionering te verzekeren. In dit artikel leggen we uit wat een IPT inhoudt, wat de voordelen zijn en wie er beroep op kan doen.

IPT voor zelfstandigen met een vennootschap in Stekene

Zelfstandigen ontvangen een veel lager pensioen dan werknemers en ambtenaren. Om financiële zorgen in de toekomst te vermijden, is het een goed idee om nu al wat extra centjes bijeen te sparen. Bent u een zelfstandige die in een vennootschap te werk is gesteld? Dan is een Individuele PensioenToezegging een optie om aandachtig te bekijken.

Voordelen van een IPT voor zelfstandigen in Stekene

Er zijn drie voorname redenen om als zelfstandige een IPT af te sluiten:

 • U vult op een eenvoudige manier uw pensioen aan.
 • U kunt uw IPT gebruiken om in vastgoed te investeren. Zo geeft u uzelf een goedkope lening.
 • De premies zijn volledig als beroepskost aftrekbaar. De belastbare winst van uw vennootschap daalt, met als gevolg dat u minder vennootschapsbelastingen dient te betalen.

Welke andere voordelen biedt een Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen in Stekene?

 • De vennootschap betaalt de premies, u moet uw privévermogen dus niet aanspreken.
 • U kunt het IPT eenvoudig samennemen met andere aanvullende pensioenplannen zoals een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Voor Zelfstandigen), pensioensparen en langetermijnsparen.
 • Omdat u zelf de begunstigde van het contract bent, bent u ook wanneer uw vennootschap failliet gaat, beschermd.

Individuele Pensioentoezegging: hoeveel mag u storten?

Uw vennootschap sluit de IPT af, stort de premies en spaart zo voor uw pensioen.

Bepalen hoeveel uw vennootschap jaarlijks in de IPT mag storten, dat doet de 80%-regel. De som van uw wettelijk- en aanvullend bedrijfspensioen mag nooit hoger liggen dan 80% van uw laatste, normale brutobezoldiging. Daar vallen ook de extralegale voordelen die u ontvangt onder (laptop, gsm, bedrijfswagen…).

Onze specialisten staan steeds voor u klaar en berekenen wat uw maximale jaarpremie is. Maak dus gerust een afspraak.

IPT: wat is een backservice of inhaalpremie?

De inkomsten van een zelfstandige zijn niet elk jaar gelijk. Als u eens een minder lucratief jaar hebt, hoeft u dat jaar geen premie in de IPT te storten. U kunt die nadien nog inhalen in jaren waarin uw vennootschap wel bijzonder winstgevend is.

Aan de hand van een backservice of inhaalpremie kunt u de fiscale ruimte die in het verleden onbenut is gebleven, alsnog invullen. U mag tot tien jaar vóór de oprichting van de vennootschap teruggaan om premies te storten. Wij berekenen voor u welke premie u jaarlijks mag storten en kijken of er in het verleden nog ruimte is voor een backservice of inhaalpremie.

Aanvullende waarborgen aan uw IPT toevoegen

Om uzelf en uw gezin financieel goed te beschermen voor mogelijke ongemakken in de toekomst, zijn er enkele aanvullende waarborgen die u in uw IPT kunt opnemen. De premies voor deze waarborgen liggen heel wat lager dan wanneer u er aparte verzekeringen voor zou afsluiten. Het is dus zeker een goede zet om deze aanvullende dekkingen in uw IPT op te nemen:

 • Ongevalsdekking

Als u in een ongeval overlijdt, ontvangen uw nabestaanden een extra kapitaal.

 • Overlijdenswaarborg

Uw verzekeraar betaalt het verzekerde kapitaal aan uw nabestaanden uit, als u overlijdt vóór de eindvervaldag van het contract.

 • Premievrijstelling

Ook in het geval van arbeidsongeschiktheid blijft u sparen voor een aanvullend pensioen. De verzekeraar betaalt uw premie in dat geval immers verder.

 • Dekking arbeidsongeschiktheid

Als u door een ongeval of ziekte lange tijd arbeidsongeschikt bent, ontvangt u elke maand een rente om uw inkomensdaling te beperken.

Welk rendement levert een IPT op voor zelfstandigen in Stekene?

Fitrama kijkt welk beleggingsprofiel het best bij u past en afhankelijk daarvan stellen we een bepaalde formule voor uw IPT voor:

 • Tak 21

U beschikt hier over een kapitaalsgarantie en een (beperkt) gewaarborgd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname. Deze formule geeft u met andere woorden absolute zekerheid. Een extra plus is dat door de lage rentestanden de gewaarborgde intrestvoet de voorbije jaren sterk gedaald is.

 • Tak 23

Deze formule investeert de premies van uw IPT in één of meerdere beleggingsfondsen. De prestaties van de fondsen bepalen uw rendement. U kunt een hoger rendement dan in tak 21 behalen, als ze het goed doen. Presteren ze minder, dan loopt u de kans om geld te verliezen. Om de risico’s zo veel mogelijk te minimaliseren, is het belangrijk om uw premies zo veel mogelijk te spreiden: beleg in meerdere fondsen, met verschillende risicoklassen.

 • Combinatie tak 21 en tak 23

U kunt ook kiezen om beide takken te combineren, zodat u zowel van de zekerheid van tak 21, als van het mogelijke extra kapitaal van tak 23 kunt profiteren. U kunt kiezen om uw premies te beleggen in tak 21 en de toegekende winstdeelnames in tak 23 of u kunt uw premies verdelen over tak 21 en 23 in een verhouding naar keuze.

Individuele Pensioentoezegging: wanneer wordt dit uitgekeerd?

U krijgt uw IPT uitgekeerd op het moment dat u officieel met pensioen gaat of wanneer u voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan. Er is echter ook een manier om voor uw pensioen al van uw IPT te profiteren: door een gedeelte van de reserve in een vastgoedproject te investeren.

Offerte voor uw IPT

Hebt u nog geen IPT? Fitrama berekent hoeveel geld u jaarlijks in uw IPT mag storten en welke inhaalpremie mogelijk is. Hebt u wel al een IPT? Dan checkt Fitrama voor u of u wel de voordeligste tarieven op de markt geniet. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Tijdens een afspraak bekijken we hoe we je van dienst kunnen zijn.

 

Terug naar overzicht