Individuele Pensioentoezegging (IPT): een win-win-win voor zelfstandigen met een vennootschap in Lokeren

Als u als zelfstandige graag dezelfde levensstandaard tijdens uw pensioen, als tijdens uw professionele carrière wilt, zult u zelf voor een aanvullend spaarpotje moeten zorgen. Een Individuele PensioenToezegging (IPT) kan daarvoor een interessante optie zijn. Hoort u het nu in Keulen donderen? Lees dan zeker verder. In dit artikel leggen we u uit wat een IPT inhoudt, wat de voordelen zijn en wie er beroep op kan doen.

IPT voor zelfstandigen met een vennootschap in Lokeren

In vergelijking met werknemers en ambtenaren ontvangen zelfstandigen wettelijk gezien een lager pensioen. Om financiële zorgen tijdens uw pensionering te vermijden, is het een goed idee om nu al wat extra geld opzij te zetten. Werkt u als zelfstandige in een vennootschap? Dan is een Individuele PensioenToezegging een aantrekkelijke mogelijkheid.

Welk rendement levert een IPT op voor zelfstandigen in Lokeren?

Tijdens een afspraak bekijken we welk beleggingsprofiel het best bij u past. Afhankelijk daarvan stellen we een bepaalde beleggingsformule voor uw IPT voor:

 • Tak 21

Deze formule geeft u absolute zekerheid: u beschikt over een kapitaalsgarantie en een (beperkt) gewaarborgd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname. Door de lage rentestanden is de gewaarborgde intrestvoet de voorbije jaren sterk gedaald.

 • Tak 23

Met deze formule worden de premies van uw IPT geïnvesteerd in één of meerdere beleggingsfondsen. Uw rendement wordt bepaald door de prestaties van de fondsen. Doen ze het goed, dan wint u een hoger rendement dan in tak 21. Presteren ze minder, dan verliest u mogelijks geld. Om de risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om uw premies voldoende te spreiden: beleg in meerdere fondsen, met verschillende risicoklassen.

 • Combinatie tak 21 en tak 23

Door beide takken te combineren, profiteert u zowel van de zekerheid van tak 21 als van het mogelijke extra rendement van tak 23. U kunt uw premies verdelen over tak 21 en 23 in een verhouding naar keuze of u kunt uw premies beleggen in tak 21 en de toegekende winstdeelnames in tak 23.

Individuele Pensioentoezegging: hoeveel mag u storten?

Uw vennootschap sluit de IPT af, betaalt de premies uit en spaart zo voor uw pensioen.

De 80%-regel vertelt u hoeveel uw vennootschap jaarlijks in de IPT mag storten. De som van uw wettelijk- en aanvullend bedrijfspensioen mag niet hoger liggen dan 80% van uw laatste, normale brutobezoldiging. Naast uw loon, vallen daar ook de extralegale voordelen die u ontvangt onder (laptop, gsm, maaltijdcheques…).

Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. Onze specialisten staan steeds voor u klaar en berekenen wat uw maximale jaarpremie is.

Voordelen van een IPT voor zelfstandigen in Lokeren

Er zijn voor zelfstandigen drie interessante voordelen verbonden aan een IPT:

 • De premies kunnen volledig afgetrokken worden als beroepskost. Dat zorgt ervoor dat de belastbare winst van uw vennootschap daalt en u bijgevolg minder vennootschapsbelastingen moet betalen.
 • U kunt uw IPT gebruiken om vastgoed te kopen, bouwen of verbouwen. Zo geeft u uzelf een goedkope lening.
 • U vervolledigt uw aanvullend pensioen.

Welke andere voordelen biedt een Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen in Lokeren?

 • Het IPT is eenvoudig te combineren met andere aanvullende pensioenplannen zoals pensioensparen, een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Voor Zelfstandigen) en langetermijnsparen.
 • U moet uw privévermogen niet aanspreken, want uw vennootschap betaalt de premies uit.
 • Ook in het geval van een faillissement bent u beschermd, aangezien u zelf de begunstigde van het contract bent.

IPT: wat is een backservice of inhaalpremie?

De inkomsten van een zelfstandige variëren elk jaar. Als u eens een minder rendabel jaar hebt, bent u niet verplicht om dat jaar een premie in de IPT te storten. U kunt die nadien nog inhalen in jaren waarin uw vennootschap uitstekende cijfers draait.

De fiscale ruimte die in het verleden onbenut is gebleven, kunt u met behulp van een backservice of inhaalpremie alsnog invullen. U mag premies storten voor alle jaren waarin u binnen de vennootschap actief was en kunt maximaal tot tien jaar vóór de oprichting van de vennootschap teruggaan. Wij helpen u graag met de berekening van de premie die u wettelijk gezien jaarlijks mag storten en kijken voor u na of er in het verleden nog ruimte is voor een backservice of inhaalpremie.

Individuele Pensioentoezegging: wanneer wordt dit uitgekeerd?

Op het moment dat u officieel met pensioen gaat of wanneer u voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan, ontvangt u uw IPT. Door een gedeelte van de reserve in een vastgoedproject te investeren, kunt u ook al voor uw pensionering van uw IPT profiteren.

Aanvullende waarborgen aan uw IPT toevoegen

Om ervoor te zorgen dat u en uw gezin financieel goed beschermd zijn voor mogelijke ongemakken in de toekomst, kunt u enkele aanvullende waarborgen in uw IPT opnemen. De premies voor zulke waarborgen liggen ook een pak lager dan wanneer u er aparte verzekeringen voor zou afsluiten. Het is dus zeker een slim idee om volgende aanvullende dekkingen in uw IPT op te nemen:

 • Premievrijstelling

Ook wanneer u arbeidsongeschikt bent, blijft u sparen voor een aanvullend pensioenpotje. De verzekeraar betaalt uw premie in dat geval namelijk verder.

 • Ongevalsdekking

Uw nabestaanden krijgen extra kapitaal uitbetaald, indien u als gevolg van een ongeval komt te overlijden.

 • Overlijdenswaarborg

Als u overlijdt vóór de eindvervaldag van het contract, betaalt uw verzekeraar het verzekerde kapitaal uit aan uw nabestaanden.

 • Dekking arbeidsongeschiktheid

Om uw inkomensdaling te beperken wanneer u als gevolg van een ongeval of ziekte lange tijd arbeidsongeschikt bent, ontvangt u elke maand een rente.

Offerte voor uw IPT

Hebt u nog geen IPT afgesloten? Fitrama helpt je met de berekening van de premie die u jaarlijks mag storten en welke inhaalpremie nog mogelijk is. Hebt u wel al een IPT afgesloten? Dan bekijken we samen of u wel de beste voorwaarden op de markt geniet. Contacteer ons om een afspraak te maken en we bespreken hoe Fitrama u van dienst kan zijn.

Terug naar overzicht