Zijn uw vier pensioenpijlers solide genoeg?

Kunt u na uw pensioen dezelfde levensstandaard aanhouden als tijdens uw loopbaan? Omdat het wettelijke pensioen daarvoor doorgaans niet volstaat, maakt u best tijdig werk van pensioensparen.

OVERZICHT

  • Wettelijke pensioenen zijn laag en staan onder druk
  • Om uw huidige levensstandaard te behouden, zult u naar andere oplossingen moeten kijken
  • Pensioensparen is de eerste stap, met een niet te versmaden fiscaal voordeel
  • U kunt kiezen tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering
  • Idealiter doet u ook aan beleggen om een groter pensioenkapitaal op te bouwen

Afbeeldingsresultaat voor pensioensparen

"Het fiscaal interessante pensioensparen (de derde pensioenpijler) zou u zeker niet mogen laten liggen."

  
Misschien simuleerde u al eens uw toekomstige pensioen via de federale pensioendienst. Voor veel werknemers, zelfstandigen en ambtenaren is dat een confronterend moment. Het verschil tussen uw actuele inkomen en uw wettelijk pensioen (de eerste pensioenpijler) kan makkelijk tot 40% oplopen, en zelfs meer voor veelverdieners. Daar komt bij dat de uitbetaling van de wettelijke pensioenen steeds kostelijker en dus moeilijker wordt vanwege de toenemende vergrijzing. Kortom, u neemt maar beter zelf de nodige voorzorgen. Misschien kunt u rekenen op een extra pensioen via uw werkgever (de zogenaamde tweede pijler). Maar het fiscaal interessante pensioensparen (derde pijler) zou u zeker niet mogen laten liggen.
 

Pensioenspaarfonds of -verzekering?

Naargelang het bedrag dat u jaarlijks spaart (vanaf dit jaar maximaal 960 euro of 1.230 euro), kunt u bij pensioensparen rekenen op een fiscaal voordeel van respectievelijk 30% of 25%). U kunt kiezen voor een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. Wanneer u opteert voor een pensioenspaarfonds, stelt u zich bloot aan de evolutie van de beurs, met een hoger risico en zonder kapitaalbescherming, maar ook met meer kans op rendement. Wanneer u dat niet (langer) ziet zitten, kunt u kiezen voor een pensioenspaarverzekering. Die biedt een gewaarborgd rendement en een eventuele winstdeelname. Die grotere veiligheid heeft ook een keerzijde: het rendement op langere termijn is doorgaans lager dan bij een pensioenspaarfonds.
Probeer via beleggen een rendement te realiseren waar spaarders alleen maar van kunnen dromen, zonder de risico’s uit het oog te verliezen.
  

Afbeeldingsresultaat voor pensioensparen

Vergeet ook de vierde pijler niet

Daarmee is de kous niet af. Met de tweede en derde pijler kunt u al voor een mooie aanvulling op uw wettelijk pensioen zorgen, maar daarnaast kunt u best toch extra vermogen opbouwen. Dat kunt u onder andere doen door te beleggen. Uiteraard moet u samen met uw bankier vooraf uw risicoprofiel bepalen en daar uw beleggingsprofiel op afstemmen. Begin ook niet met beleggen voordat u een voldoende grote hoeveelheid spaargeld hebt opgebouwd, een reserve die u in staat stelt om te allen tijde onverwachte uitgaven te doen. Zorg voor voldoende spreiding en probeer al dan niet in samenspraak met uw bankier via beleggen een rendement te realiseren waar spaarders alleen maar van kunnen dromen, zonder de risico’s uit het oog te verliezen.

 

Meer informatie inwinnen voor uw persoonlijke situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Bron: myexperts.bnpparibasfortis.be

Terug naar overzicht