Belangrijke wetswijzigingen voor de verzekering van motorrijtuigen: wat moet u zeker weten?

Medio april 2024 is de wet op de aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen in België (ook wel WAM-wet genoemd) aangepast. Dit brengt aan aantal belangrijke wijzigingen mee die ook voor u van toepassing kunnen zijn.

Uitbreiding van de verzekeringsplicht

Voortaan moeten motorrijtuigen overal verzekerd zijn, en niet enkel als ze zich op de openbare weg begeven. Anders gezegd, ook een auto die voor langere tijd op privéterrein staat, moet verzekerd zijn. Maar dit geldt evenzeer voor voertuigen die enkel en alleen op bedrijfsterreinen rondrijden.

Gaat het om een voertuig dat zich altijd op privéterrein bevindt en niet op de openbare weg mag rijden? Dan geldt de verzekeringsplicht niet. Daarnaast gelden er nog vrijstellingen voor:

  • Voertuigen met een maximale autonome snelheid van 6 km/u en een gewicht tot 100 kg, zoals een elektrische fiets met een walk-assist-functie. Gaat u in het buitenland fietsen, zoals in Nederland, Frankrijk of Duitsland, dan is een BA-verzekering daar wel verplicht voor uw speed pedelec. Soms volstaat een familiale verzekering, maar dat hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Laat dit zeker vooraf checken door ons.
  • Voertuigen met een autonome snelheid hoger dan 6 km/u en maximaal 25 km/u, en een gewicht tot 25 kg. Voorbeelden hiervan zijn elektrische steps, monowheels of hoverboards. Voor bakfietsen of speed pedelecs die zonder trapinspanning sneller gaan dan 6 km/u en meer wegen dan 25 kg moet u dus wel een BA-verzekering nemen.
  • Gemotoriseerde invalidewagens die uitsluitend bestemd zijn voor personen met een lichamelijke beperking. Opgelet, een scootmobiel moet wel verzekerd worden: het gewicht ligt immers hoger dan 25kg en deze is niet uitsluitend bestemd voor mensen met een beperking.

Uw verzekering schorsen helpt niet meer

Tot nu toe kon u, als u bijvoorbeeld voor een langere periode naar het buitenland ging, uw verzekering tijdelijk schorsen. Dit heeft geen zin meer als uw auto gewoon op uw privéterrein blijft staan terwijl u weg bent. De verzekeringsplicht blijft dan immers gelden. Uw nummerplaat inleveren zou een oplossing kunnen bieden om uw verzekering te kunnen stopzetten, maar of dat financieel voordeliger uitkomt, is maar de vraag.

Nog een uitsmijter: een niet-ingeschreven voertuig moet niet verzekerd worden, maar een ingeschreven voertuig zonder geldig keuringsbewijs wel.

Hebt u nog vragen hierover?

Neem gerust contact met ons op en wij helpen u met plezier verder.

Terug naar overzicht