Leuke spelletjes voor kinderen in de auto

Zalig, de vakantie! Het zuiden van Frankrijk, Spanje, Italië,… Je bent van plan om er met de auto naartoe te gaan en natuurlijk gaat de kroost ook mee. Om iedereen onderweg goed gehumeurd te houden enkele leuke spelletjes.

Land-stad

Een oud recept dat het blijft doen. Noem een land en vraag de anderen om de hoofdstad ervan te raden (je kunt de opdracht natuurlijk ook omkeren). Maak geen te riskante keuzes die je in een lastig parket kunnen brengen bij de kinderen. New York is niet de hoofdstad van de VS en Casablanca niet die van Marokko… Ken je klassiekers: herhaal ze voor je vertrekt.

 

Rode en groene auto’s

Kies een duidelijk kenmerk dat liefst ook niet te veel voorkomt (automerk of model, kleur, nummerplaat van een bepaald land,…) en vraag je kinderen om te tellen hoeveel ze er onderweg zien. Degene die er eerst 10 heeft, wint.

 

Verkeersborden

Niet ideaal voor op snelwegen waar veel dezelfde borden voorkomen. Wel zeer geschikt voor wie secundaire wegen kiest (nationale en kleine wegen). Vraag je kinderen om uit te leggen wat de borden betekenen die ze langs de weg zien: snelheidsbeperkingen, bebouwde kom, eenrichtingsverkeer,… Zorg ervoor dat je overal een antwoord op weet, bijvoorbeeld als de kinderen de betekenis van het blauw met rode bord niet kennen.

 

Geen ja, geen neen

Dit spelletje is zo oud als de straat, maar blijft het goed doen. Doel is om vragen te stellen aan je tegenspeler en die zo in de val te lokken. Je mag namelijk alles antwoorden, behalve ja of neen. Een voorbeeldje: “Eet je graag chocolade?”, “Zeker, ik hou heel erg van die lekkernij op basis van cacao.” Een uitdaging voor de hele familie.

 

Er was eens...

Laat je verbeelding de vrije loop! Een van de kinderen begint een verhaal met een zin die een eerste beschrijving van de situatie geeft (“Er was eens een vrouw zonder tanden”). De volgende vult het verhaal op zijn eigen manier aan (“Ze had de laatste twee weken alleen maar snoepjes gegeten”), enzovoort. Na een paar rondjes krijg je echt een te gek verhaal.

 

In welk huis woon je?

Noem een type woning (iglo, houten hutje, chalet, joert, tent, kasteel, tipi…) en laat je kinderen raden wie in dit gekke huis woont en waar ter wereld je dit soort woning vindt. Niet altijd gemakkelijk maar zeer leerzaam.

 

Variaties op een thema

Noem een woord en laat de anderen om de beurt een woord zoeken dat met het voorgaande gelinkt kan worden. Bijvoorbeeld: boei, boot, zee, vissen, duiken, snorkel, masker, carnaval, Venetië, Italië, pasta,… Op die manier kan je zo ver afdwalen van het eerste woord, dat je uiteindelijk met een woord eindigt dat helemaal niets meer met het eerste te maken heeft.

 

Woorden raden

Bedenk een woord (voorwerp, bekende persoon, dier, beroep,…) en vraag daarna aan je medespelers om te raden welk woord je in je hoofd hebt. Je mag alleen met “ja” of “neen” op hun vragen antwoorden. Bijvoorbeeld: “Is het een bekende persoon?” “Ja.” - “Is het een acteur?” “Neen. “ - “Is het een politicus?”, “Ja”. En zo ga je verder tot het geheime woord geraden wordt. Er mogen maximum 20 vragen gesteld worden!

 

Rijmen

Noem een woord en vraag de kinderen om elk om de beurt een woord te bedenken dat erop rijmt. Dit lijkt makkelijk, maar dit is het zeker niet altijd! Bijvoorbeeld: duif, druif, stuif, snuif, kuif, schuif,… Maar daarna… vind je nog iets wat op schuif rijmt?

 

Met deze spelletjes ben je gewapend om toch minstens een paar rustige uren door te brengen in een speelse en leerrijke sfeer. Veel speelplezier en… dat de beste mag winnen!

 

Bron: touring.be

Terug naar overzicht