Help: waar sluit ik nu best mijn rechtsbijstand af?

Het gebeurt wel vaker dat er discussie ontstaat tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij een auto-ongeval. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot juridische procedures. Uw BA-autoverzekering dekt schade aan derden en een omniumverzekering dekt uw eigen schade, maar wie draait er op voor alle juridische kosten als u beslist verdere stappen te ondernemen om uw gelijk te halen?

Rechtsbijstand beschermt u tijdens juridische geschillen

U kunt ervoor kiezen om, naast de verplichte BA-autoverzekering, ook een rechtsbijstandverzekering te nemen. U hebt in dat geval recht op juridische bijstand en uw juridische kosten worden gedekt. Wanneer komt zo’n verzekering nu precies van pas? Als er na een ongeval onenigheid is over de verantwoordelijkheid (wie is in fout?), maar ook wanneer u een verkeersboete in de bus krijgt waarmee u niet akkoord gaat. Uw rechtsbijstandsverzekeraar doet er in bovenstaande gevallen alles aan om uw belangen te verdedigen: ofwel via een minnelijke schikking, ofwel via de rechtbank.

Wat is nu het best: rechtsbijstand in uw autoverzekering of een aparte polis?

U kiest zelf of u uw rechtsbijstandsdekking mee in uw huidige autoverzekering opneemt of daarvoor een aparte polis bij een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij aangaat. Elke optie heeft zo z’n voor- en nadelen. Wij lijsten de voornaamste hier voor u op.

Voordelen van een rechtsbijstandswaarborg in uw BA-autoverzekering

Als u uw rechtsbijstand in uw autoverzekering opneemt, dan bent u in veel gevallen goedkoper af. De premie die u voor die rechtsbijstand betaalt, zal immers lager liggen dan wanneer u uw verzekering Rechtsbijstand elders afsluit.

Voordelen van een aparte polis

Er is echter ook een keerzijde aan de medaille. Stel, u bent betrokken bij een auto-ongeval met een tegenpartij. Uw eigen BA-verzekeringsmaatschappij meent dat u in fout bent. U bent het daar niet mee eens en wil die beslissing aanvechten. Als uw rechtsbijstand in uw BA-verzekering opgenomen is, en uw BA-verzekeraar dus ook uw rechtsbijstandsverzekeraar is, dan hebt u een probleem: uw verzekeraar gaat logischerwijs niet tegen zichzelf procederen. Hebt u uw polis Rechtsbijstand bij een andere, gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij afgesloten, dan kunt u wel tegen de uitspraak van uw BA-verzekeraar ingaan. 

Een bijkomend voordeel van deze aparte polis is dat er ook een waarborg sturen voertuig derden inzit. Dat betekent dat u ook als bestuurder van een ander voertuig gedekt bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een firmawagen. De optie van een aparte polis is dus zeker de moeite waard, maar brengt logischerwijs ook extra kosten met zich mee in vergelijking met een geïntegreerde rechtsbijstand.

 

Wilt u weten wat voor u nu de beste optie is?

Maak dan zeker een afspraak in een van onze kantoren en wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht