Wat verandert er in de aansprakelijkheidsregels voor bedrijven en hun bestuurders?

Vanaf 1 januari 2025 treedt Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (Boek 6 BW) in werking. En dat heeft belangrijke implicaties voor bedrijven. De aansprakelijkheid van bestuurders, onderaannemers en werknemers, in de wetgeving hulppersonen genoemd, wordt dan fors verruimd. Ontdek hier wat er juist verandert?

Waarom wordt de wetgeving aangepast?

Tot eind 2024 geldt het principe van de quasi-immuniteit van hulppersonen. Dit houdt in dat klanten geen vordering kunnen indienen tegen hulppersonen (bedrijfsleider, medewerkers, onderaannemers, freelancers, vrijwilligers, …) van de onderneming waar ze een dienst aankopen, als die hulppersoon een fout gemaakt zou hebben. Er ontbreekt immers een contractuele relatie tussen de klant en de hulppersoon. Die contractuele band is er enkel tussen de klant en het bedrijf. Alleen in geval van een misdrijf, opzet of (zeer) zware fout kan een hulppersoon aansprakelijk gesteld worden.

Dit principe leidt er evenwel toe dat benadeelde klanten soms geen mogelijkheden meer hebben om hun schade te recupereren. Bijvoorbeeld als een onderaannemer een fout beging en de hoofdaannemer failliet ging. Dit leidde tot een aanpassing in de regelgeving en het afschaffen van het principe van de quasi-immuniteit van hulppersonen.

Wat wijzigt er?

Partijen die zich benadeeld voelen, kunnen vanaf 1 januari 2025 kiezen tussen een

  • contractuele vordering tegenover het bedrijf
  • buitencontractuele vordering tegen het bedrijf
  • buitencontractuele vordering tegen een hulppersoon.

De benadeelde partij dient wel de fout, schade en het oorzakelijk verband tussen beide aan te tonen.

Dit betekent alleszins dat de kans een stuk groter geworden is dat uw privévermogen in gevaar komt als u aansprakelijk gesteld wordt.

Hoe kan u zich hiertegen beschermen?

  1. Beperk uw aansprakelijkheid in contracten

De wetgever laat toe om de buitencontractuele aansprakelijkheid van het bedrijf en van de hulppersonen te beperken via een contractuele overeenkomst. U doet er dus goed aan om de buitencontractuele aansprakelijkheid van de vennootschap en de hulppersonen in uw contractuele voorwaarden af te dekken.

  1. Herbekijk uw bestaande contracten

De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2025, maar zijn ook van toepassing op contracten die al liepen vóór die datum. U laat bestaande contracten dus best aanpassen.

  1. Neem een verzekering Bestuurdersaansprakelijkheid

Deze verzekering schermt uw privévermogen af van mogelijke schadeclaims. En dat tegen een beperkte premie! Onmisbaar dus voor bestuurders van vennootschappen.

Vraag meteen een offerte voor een verzekering Bestuurdersaansprakelijkheid.

Terug naar overzicht