Is een laadpaal gedekt in uw brandverzekering?

Het wagenpark in ons land wordt steeds groener. Logisch ook, want vanaf 2026 moeten alle bedrijfswagens verplicht elektrisch zijn om van een fiscaal voordeel te genieten. In 2029 gaat Vlaanderen nog een stapje verder, want vanaf dan moeten álle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Meer en meer mensen installeren dan ook een laadpaal thuis of aan hun kantoor. Maar zit die mee in uw brandverzekering?

Uw laadpaal valt onder uw brandverzekering

U hoort wel eens in het nieuws dat een elektrische auto of een laadpaal tijdens het laden in brand is geschoten. Het is dan ook logisch dat u zich de vraag stelt of een laadpaal bij u thuis een impact heeft op uw brandverzekering. Een laadpaal wordt niet uitgesloten, wat wil zeggen dat die gedekt wordt door de verzekering. En we hebben goed nieuws voor u, want op dit moment wordt de premie van uw brandverzekering niet verhoogd als u een laadpaal of laadpunt installeert bij u thuis. Toch heeft u er baat bij om dit te melden aan uw verzekeraar. Zo kunt u samen uw verzekeringen nakijken.

Gevolgschade door brand gedekt

Nu u weet dat de premie van uw brandverzekering niet duurder is mét laadpaal in/naast huis, vertellen we u graag wat die verzekering exact dekt. Als de laadpaal zelf schade oploopt door brand of overstroming, wordt dat vergoed door uw verzekering. Als er brand ontstaat bij het opladen van uw elektrische auto, is de gevolgschade – de schade aan uw woning of kantoor – gedekt door uw brandverzekering. Als de brand veroorzaakt is door een defect, fabricagefout of storing van de laadpaal, zal de verzekeraar in de meeste gevallen verhaal plegen op de fabrikant van de laadpaal. Dat gebeurt nadat de schade aan de woning aan u werd uitbetaald.

Schade aan de laadpaal zelf is niet gedekt, omdat het toestel zelf de schade veroorzaakt heeft. U kunt dan beroep doen op een rechtsbijstandsverzekering om de schade te verhalen op de producent van de laadpaal.

Het belang van een familiale verzekering

Wat nu als uw buurman, een vriend of familielid uw laadpaal gebruikt en er schade aan zijn wagen is? Wel, dan wordt de schade – omdat die aan derden is – gedekt door uw familiale verzekering.

Gaat u een laadpaal installeren thuis? Laat het ons dan zeker weten. Samen doen we een check-up van uw brandverzekering. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Terug naar overzicht