Kan jij een drone besturen? Vraag en antwoord!

Drones zijn in. Je komt ze tegen in heel wat winkelrekken en veel gezinnen hebben er een aangeschaft.
?Weet jij wat mag (en niet mag) met een recreatieve drone?

 

Is het zo dat een recreatieve drone maximaal tot 1 kg mag wegen en door iedereen mag bestuurd worden, zonder leeftijdsbeperking?

Een recreatieve drone (of modelvliegtuigje) weegt minder dan 1 kilo (maximale startmassa). Iedereen mag een drone besturen, maar enkel boven een privéterrein of een terrein voor modelvliegtuigen.

Kan je bijvoorbeeld een huwelijk filmen op een privéterrein dat voor de gelegenheid werd gehuurd?

Ja. Op een privéterrein mag je een huwelijk filmen voor privédoeleinden mits je de toestemming van de eigenaar en van de aanwezigen hebt. Maar je mag de pasgehuwden niet filmen bij het verlaten van het gemeentehuis of de kerk, aangezien recreatieve drones enkel gebruikt mogen worden op privéterrein.

Goed om te weten: de DGLV beveelt een veiligheidsafstand van 50 m aan van mensen, van bijeenkomsten van mensen en van goederen. Let er dus op dat eventuele toeschouwers op een veilige afstand blijven. De drone mag ook niet hoger vliegen dan een hoogte van 10 m boven de grond.

Mag je de buren filmen vanuit je tuin?

Enkel met hun toestemming. In België wil het Koninklijk besluit met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim ook het recht op privacy garanderen. Film het terrein van de buren dus nooit zonder hun toestemming en vraag altijd het akkoord van de mensen die herkenbaar op je filmpjes staan. Zelfs al gaat het om iemand die je heel goed kent.

Mag je over je huis vliegen met een recreatieve drone?

Je mag over je eigen huis vliegen:

  • Houd de drone goed in het oog
  • Respecteer de toegestane maximumhoogte
  • Blijf op een veilige afstand van alle obstakels?

 

Terug naar overzicht