Een verzekering voor mijn elektrische fiets?

Uit een enquête van mobiliteitsorganisatie VAB blijkt dat het aantal elektrische fietsers elk jaar toeneemt. De elektrische modellen zijn ook steeds beter uitgerust en halen gemakkelijk snelheden tot 45 km/u. Maar welke modellen moet u inschrijven en laten verzekeren? 

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, moeten we het onderscheid maken tussen drie soorten e-bikes.

De meeste e-bikes zijn 'fietsen met een elektrische hulpmotor'. Die motor heeft een vermogen van maximaal 250 watt en geeft alleen trapondersteuning als de fietser zelf actief meetrapt. De fiets haalt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, wordt beschouwd als een gewone fiets en moet dus niet verzekerd te worden.

Een gemotoriseerde fiets heeft een maximaal vermogen van 1000 watt en haalt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Deze fiets beschikt altijd over trapondersteuning, maar kan ook uitgerust zijn met een motor die autonoom kan werken.  Als de fiets alleen over trapondersteuning beschikt, volstaat een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid om de schade aan derden te dekken (de zogenaamde familiale verzekering). Beschikt de fiets ook over een autonome motor, dan is een BA Bromfiets wettelijk verplicht. 

Een speed pedelec met een maximaal vermogen van 4000 watt en een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur wordt gezien als een bromfiets. Net als bij de gemotoriseerde fiets moet een speed pedelec enkel verplicht verzekerd worden als de motor autonoom kan werken.

Terug naar overzicht