Dit moet u weten over de belastingvermindering voor het pensioensparen

Over enkele weken al loopt 2019 ten einde. Als u graag nog profiteert van de belastingvermindering voor het pensioensparen en dit jaar nog niet het maximum stortte, dan rest u niet veel tijd meer. 

Fiscaal voordeel

Het bedrag dat u jaarlijks kunt storen voor het pensioensparen is beperkt. In 2019 bedraagt het gewone maximum 980 euro. Daarnaast is er een verhoogd maximum van 1.260 euro.

De overheid beloont de stortingen meteen als fiscaal voordeel. Stort u een bedrag tussen 0 euro en 980 euro, dan hebt u recht op een belastingvermindering van 30% op de gestorte bedragen. Stort u tussen 980 euro en 1.260 euro, dan gaat het om 25%.

U moet de belastingvermindering aanvragen via uw jaarlijkse belastingaangifte.

Om te starten met pensioensparen moet u minstens 18 en niet ouder dan 64 zijn. Eens gestart, moet het pensioensparen minstens tien jaar lopen.

Starten bij het jaarbegin

Hoewel veel mensen pas aan het einde van het jaar de nodige stortingen doen voor hun pensioensparen, is het eigenlijk toch beter om dat in januari of februari al te doen. Waarom? In geval van een pensioenspaarverzekering geniet u dan langer van de gewaarborgde intrestvoet, die vaak hoger is dan de vergoeding op een spaarrekening.

Bij een pensioenspaarfonds hangt alles uiteraard af van de evolutie van de beurs. U stapt best in wanneer de aandelen goedkoop zijn, alleen weet u pas achteraf wanneer dat is. Toch mag u over een langere periode gezien uitgaan van stijgende aandelenmarkten. En dan leveren stortingen bij het jaarbegin ook hier meer op dan stortingen op het jaareinde. Meteen uw eerste goede voornemen voor 2020?

Vragen over uw pensioenplan? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

 

Bron: www.hln.be

 

Terug naar overzicht