3 vooroordelen over groepsverzekeringen voor kmo’s. Maar zijn ze ook echt waar?

1 - “Een groepsverzekering is duurder dan een verhoging van het brutoloon”

Je wil jouw werknemer(s) financieel iets extra gunnen. Een verhoging van het brutoloon is de meest voor de hand liggende optie. Een groepsverzekering is een alternatief. Wat levert jouw werknemer netto het meeste op? Is er een groot verschil?

We zetten beide scenario’s naast elkaar:

Brutoloonsverhoging

Groepsverzekering

Totale loonkost werkgever:

€ 675

Totale kost

€ 566,30

RSZ-bijdragen werkgever (±35%)

€ 175

RSZ-bijdrage (8,86%)

€ 44,30

 

 

Verzekeringstaks (4,4%)

€ 22

Brutoloonsverhoging

€ 500

Premie

€ 500

RSZ-bijdragen werknemer (13,07%)

€ 65,35

 

 

Personenbelasting (45%)

€ 195,59

Eindbelasting (15,55%)1

€ 77,75

Nettloonsverhoging

€ 239,06

Netto te kapitaliseren

€ 422,25

 

 

 

 

 

 

77% meer koopkracht voor de werknemer

16% minder loonlast voor jou!

 

 

1 Als de uitkering gebeurt vanaf de wettelijke pensioenleeftijd en voor zover de werknemer tot dan actief is gebleven. Op dat moment bedraagt de belasting 10 %, verhoogd met een RIZIV- en solidariteitsbijdrage.

(Bron: Baloise Insurance)

Zoals je in de tabel kunt aflezen, zal een brutoloonsverhoging van € 500 jou als bedrijfsleider € 675 kosten. Netto levert het je werknemer slechts € 239,06 op. Bij een groepsverzekering betaal jij maximaal € 500 en krijgt je werknemer hiervan € 422,25. 77% meer dus!

Kortom, een groepsverzekering kost jou minder en brengt je werknemer veel meer op dan een verhoging van zijn brutoloon. Kom dus zeker eens met ons praten als je meer wil weten over de mogelijkheden van een groepsverzekering voor jouw kmo.

2 - “Bij een groepsverzekering hoort een pak administratie. Mijn bedrijf kan dat niet aan!”

Het is een vaak gehoorde uitspraak, maar als je voor Fitrama kiest, is ze gewoon fout. Sluit je bij ons een groepsverzekering af, dan krijg je toegang tot een onlinetool. Daar kan je eventuele wijzigingen rechtstreeks inbrengen. Dat biedt je een dubbel voordeel:

  • een veel lagere foutenmarge
  • geen verdere opvolging nodig

3 - “De rendementsgarantie maakt een groepsverzekering voor werkgevers erg risicovol”

Er rust inderdaad een rendementsgarantie op werkgevers. Dit betekent dat, als het rendement van een groepsverzekering op het einde van de rit lager ligt dan de rendementsgarantie, de werkgever zal moeten bijpassen. Maar dit hoeft geen onoverkomelijke hinderpaal te vormen. De rendementsgarantie wordt berekend in functie van de reële, lage rentestanden en bedraagt  voor 2018 1,75%. De groepsverzekeraars waar Fitrama mee samenwerkt, hebben al aangekondigd dat ze voor dit jaar zeker minstens het percentage van de rendementsgarantie zullen toekennen. Geen probleem dus!

Meer weten over een groepsverzekering voor kmo’s?

Maak een afspraak met onze specialisten. Wij bezorgen je een voorstel op jouw maat.

Terug naar overzicht